Itt vagy: » Hírek » Novák Eduárd Háromszéken: Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét

Novák Eduárd Háromszéken: Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét

2021. április 9., péntek

Megyei és városi vezetőkkel, valamint sportegyesületek és klubok, illetve ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozott Novák Eduárd sport- és ifjúsági miniszter április 9-i háromszéki látogatása során. A paralimpikon a találkozó végén a megyeszékhelyi Sepsi Arénában sajtótájékoztatón összegezte tapasztalatait, ismertette a helyeik által megfogalmazott igényeket.

Háromszék visszakapja a besenyői tábort

A sepsibesenyői tábor átkerül Kovászna Megye Tanácsához, jelentették be az elöljárók a sajtótájékoztatón. Novák Eduárd ígéretet tett arra, hogy április-május folyamán eleget tesznek Kovászna Megye Tanácsa igénylésének és a sepsibesenyői tábort visszaadják a megyei önkormányzat tulajdonába. „Ez a helyes út ahhoz, hogy helyi szinten minőségi táborozási lehetőséget, szolgáltatást tudjanak biztosítani a fiataloknak” – fogalmazott a miniszter.

Márciusban határozatban kérte a minisztériumtól a megyei tanács a besenyői tábort, ez az utolsó diáktábor a megyében, amely nem került át az önkormányzatokhoz, mondta el ennek kapcsán Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

„Jobb gazdái vagyunk a közvagyonnak, mint a kormány. Az évekkel ezelőtt visszaadott ifjúsági táborok közül a kommandóit teljesen újraépítettük, a zabolai Csipkést részben felújítottuk. A sepsibesenyői táborral is hasonló terveink vannak, így végre a háromszéki ifjúság veheti használatba a létesítményt” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Jakab István Barna reflektálva a háromszéki fiatalokat érintő kérdéskörre, röviden ismertette a 2021-2024-es időszakra vonatkozó megyei ifjúsági akciótervet, amelyet a teljes régiót átfogó konzultáció előz meg. Ennek fő pillérei a keresztyén értékrend népszerűsítésének megtartására, tehetséggondozásra, környezettudatos nevelésre, az itthon maradás és haza költözés témakörére épülnek. „Megyei önkormányzatként elhivatottan dolgozunk a fiatalokért, hogy megteremtsük számukra a biztos jövő lehetőségét” –tette hozzá az alelnök.

Felnőtt hokicsapata lesz Háromszéknek

HáromSIC néven hoz létre hokiklubot Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely önkormányzataival közösen. A tervek szerint idén ősszel már egy versenyképes felnőtt csapat áll jégre, a cél, hogy beiratkozzanak az Erste Ligába – harangozta be a jó hírt a sajtótájékoztatón Tamás Sándor.

Az új klubnak új jégcsarnok is dukál. Ennek megépítésére, valamint egy sportszálló létesítésére tett ígéretet a találkozón Tánczos Barna, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként volt jelen. Az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter ugyanakkor kihangsúlyozta, céljaik közt szerepel az is, hogy a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által elindított és sikeresen működtetett, Bevezetés a sportba elnevezésű programot egész Székelyföldre kiterjesszék.

„Új felnőtt jégkorongcsapat születik Háromszéken, visszahelyezzük Sepsiszentgyörgyöt a Kárpát-medencei jégkorong térképére. A Királypingvinek Sportegyesület koordinálásával mindeddig 3 000 gyermek tanult meg a Bevezetés a sportba program keretében korcsolyázni, ez is azt bizonyítja, hogy van jövője ennek a sportágnak. Új jégcsarnokot építünk a Sepsi Aréna mellé, támogatjuk a sportot, támogatjuk a jövőt!” – fogalmazott Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A sport olyan értékrendet alakít ki, amelyből építkezhetünk. Egyrészt kiegyensúlyozott életvitelt jelent, másrészt pedig egészséges versenyszellemet is biztosít. Örülök annak, hogy Sepsiszentgyörgyön a sport divatos. Az év elején zajlott egy ifjúsági konzultációnk, amelyből az derült ki, hogy a fiatalok számára fontos, hogy sportolhassanak.” – emelte ki Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki maga is 13 évig futballozott, javasolva egy női labdarúgó-szakosztály létrehozását.

Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét

A romániai sport teljes reformjára van szükség, olyan alapokra, amelyek jövőt biztosítanak a fiatalok számára. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az élsport és a szabadidős sport egyaránt fejlődjön – emelte ki Novák Eduárd sportminiszter. Mindezt egy jól kidolgozott sportstratégia alapján kívánják megvalósítani, amelyben kiemelt helyet kap többek között a sportklubok működését elősegítő szponzortörvény módosítása, az edzőiskolák, valamint az iskolai sportoktatás megreformálása, ugyanakkor a sportiskolák, klubok és szövetségek közötti láncszemek hiányának a pótlása. „Gratulálok a háromszéki önkormányzati vezetőknek és sportkluboknak, hogy az utóbbi tíz évben megváltoztatták a megye sportarculatát. Fantasztikus napon vagyunk túl, és úgy távozom Háromszékről, hogy teli vagyok optimizmussal. Rengeteg pozitív emberrel találkoztam, akik tényleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiatalok sportoljanak, hogy a térség hírnevét országos és nemzetközi szintre vigyék” – összegezte az RMDSZ-es miniszter.

Hírek