Itt vagy: » Hírek » Helyi sporttehetségeket támogatjuk

Helyi sporttehetségeket támogatjuk

2023. szeptember 28., csütörtök

A Sepsi OSK utánpótlás támogatásáról, a felnőtt fogyatékkal élők bentlakásos otthonának bővítéséről, valamint a közúti ellenőrzések során használatos helyszíni drogteszt beszerzéséről döntött többek között csütörtöki online ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

A sport- és testnevelési törvény alapján ítélt meg a megyei önkormányzat 200 ezer lejt a Sepsi OSK Sportegyesület számára, azzal a céllal, hogy az U15, U16 és U17 junior csapatok részvételét támogassa az Elitek Ligájában és az Ifjúsági Ligában. „Öt éve támogatjuk az utánpótlás-nevelést, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a kiváló eredményeket elérő csapataink számára biztosított legyen a helyi sporttehetségek felkarolása, kinevelése” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyei önkormányzat kezdeményezte, hogy bővítsék a felnőtt fogyatékkal élők bentlakásos otthonát, amely Kézdivásárhelyen működik a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság keretében. A központban jelenleg 24 hely van, az épület lehetővé teszi, hogy 36 férőhelyesre bővítsék a létesítményt, amihez emelni kell a személyzet létszámát.  A bővítés véghezviteléhez minisztériumi jóváhagyásra is szükség van.

Mintegy 150 ezer lej értékben vásárol Kovászna Megye Tanácsa a megyei rendőrség számára a közúti ellenőrzések során használatos helyszíni drogteszt-rendszert. A Dräger DrugTest5000 rendszer – analizátor és tesztkészlet – gyors és pontos helyszíni kábítószer-kimutatást végez. Nyolc típusú anyag, például az opiátumok, kokain, cannabinoidok, amfetaminok, valamint a szintetikus drogok és a benzodiazepin alapú nyugtatószerek könnyűszerrel kimutathatóak a szájüregből vett folyadékminták vagy felületi minták segítségével.

A megyei rendőrség jelzése szerint a megyében is nő a kábítószerek használatának kockázata. Legutóbbi adatok szerint idén csak az augusztusi hónapban 20 olyan esetük volt, amikor a járművezető drogtesztje pozitív lett, míg 2021-től 2023 júliusáig közúti ellenőrzéseik során 58 olyan sofőrt azonosítottak, akik kábítószer hatása alatt voltak.  Ezért nem is volt kérdés, hogy támogatjuk őket a drogtesztek beszerzésében” – nyomatékosított Tamás Sándor.

Hírek