Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Célunk egységes gazdasági erőtér kialakítása - Megnyílt a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodája

Célunk egységes gazdasági erőtér kialakítása - Megnyílt a Pro Economica Alapítvány sepsiszentgyörgyi irodája

2019. február 15., péntek

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.

 

Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Pro Economica Alapítvány első területi irodája. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját bonyolító alapítvány célja támogatni a szülőföldön való boldogulást.

A területi iroda megnyitása nagy mérföldkő, mondta el pénteken Sepsiszentgyörgyön Kozma Mónika, a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. Beszámolt arról, hogy a 2016-ban kidolgozott Kós Károly Terv gazdaságfejlesztési stratégia alapján indult el előbb a Maros-mezőségi program, majd Beszterce és Kolozs megyére is kiterjesztették pályázati rendszerüket. A mintaprogram sikerére alapozva, a tavaly a magyar kormány a székelyföldi gazdaságfejlesztésre több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá, ismertette az igazgató, kiemelve, hogy a visszajelzések szerint nagy az igény az ilyen típusú támogatásra. Jelenleg a mezőgazdasági termeléshez, termékek feldolgozásához kapcsolódó helyi és regionális nagyberuházásokat célzó pályázatokat bírálják el, a 73 projektből 19 Kovászna megyéből érkezett be. „Egységes gazdasági erőtér kialakítása a célunk, partneri viszony kialakítására törekszünk, cserében viszont elvárjuk, hogy a támogatás visszahasson a közösségre, tehát a nagyberuházások esetén a kistermelők is járjanak jól” – magyarázta Kozma Mónika.

Előnyt kovácsolni a hátrányból


Az elmúlt száz évben a gazdáktól csak elvettek, most végre ez megfordult, mondhatjuk: lejárt a száz év erdélyi magyar magány. Ha jól megtervezzük, a hátrányból előnyt tudunk kovácsolni” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Jelenleg az európai uniós támogatások és a román kormány forrásai mellett a magyar kormány is segíti a szülőföldön való boldogulást. Nekünk most az a feladatunk, hogy megteremtsük a fogadóoldalt, ezt szolgálja a magyar kormány támogatásával létrejött Pro Economica iroda-hálózat és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Szövetsége, amelynek keretében Háromszéken hat falugazdász segíti a mezőgazdasággal foglalkozókat” – hangsúlyozta a tanácselnök.

A számoknál is meghatározóbb az érzés, hogy Magyarországnak fontosak vagyunk. Mondogattuk már egy ideje, hogy el fog jönni a mi időnk, úgy érzem, hogy ez kezd valósággá válni. Egyre több olyan intézmény jön létre Székelyföldön, amelynek köszönhetően érezhetjük azt, hogy itt jobb élni, mint más régióban. Meggyőződésem, hogy Székelyföldön jelentősen fog javulni az életminőség” – nyomatékosított Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Szerinte okosan kell Székelyföld lehetőségeit kihasználni. „A Székelyföldre jellemző közösségi együttműködést az elmúlt száz évben szétverték, de nekünk ezt vissza kell építeni, vissza kell adni a hitet, hogy a közösségi együttműködés által olyan társadalmat tudunk felépíteni, amely biztosítja gyerekeink és unokáink jövőjét függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk, az országban és Európában” – fejtette ki a polgármester.

A Pro Economica Alapítvány háromszéki területi irodája a szépmezői ipari park központi épületében található, az érdeklődőket 9-17 óra között fogadják, telefonszám: 0758 100 803. Hamarosan megnyitják a Hargita megyei területi irodákat is.

 

Meghallani és meghallgatni a vidék hangját

A Pro Economica pályázati rendszerét az irodaavatót megelőzően az orbaiszéki gazdák találkozóján is ismertették. A Nagyborosnyón megtartott gazdatalálkozón közel kétszáz mezőgazdasággal foglalkozó személy vett részt.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, meg kell hallani és meg kell hallgatni a vidék hangját. „A Kovászna megyei lakosság fele vidéken él, de tulajdonképpen 75 százaléka direkt érdekelt a vidékfejlesztésben, amelynek három pillére van. A háromszéki települések modernizációja és a turizmus mellett a gazdatámogatások rendszere nagyon fontos. Száz év után a gazdáktól végre nem elvesznek, hanem ők kapnak támogatást. Az elmúlt tíz évben csak az unió 350 millió euróval támogatta a háromszéki gazdákat, ebben benne vannak a területalapú támogatások, de a vidékfejlesztési pályázatok is. Orbaiszék gazdatársadalma több mint 46 millió eurót kapott az Európai Uniótól” – tájékoztatta a gazdákat a tanácselnök.  „Az a célunk, hogy ne csak túlélni, de élni is lehessen a mezőgazdasági munkából, ebben segíthet a magyar kormány gazdaságélénkítő programja is” – mutatott rá Tamás Sándor.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, a Maros-Mezőségi program keretében 2017-ben 495 nyertes pályázatuk volt, túlnyomórészt kisgazdák, magánszemélyek igényeltek támogatást mezőgazdasági gépek, eszközök beszerzésére, főleg traktorokat vásároltak. Ugyancsak 450 körüli lesz a Kolozs és Beszterce megyei sikeres pályázatok száma is. Székelyföldön egyelőre az értékláncok kialakításában fontos szerepet játszó, mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásához szükséges nagyberuházásokra lehetett támogatást igényelni, egyelőre zajlik az értékelés, számolt be az ügyvezető.

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, Nagyborosnyó Önkormányzata és az AgroSIC Közösségek Közti Társulás által szervezett találkozón bemutatkoztak a falugazdászok is, akik a tájékoztató, pályázatíró munkában segítik a gazdákat.

Hírek