Itt vagy: » Kovászna Megye Helyi Hivatalos Közlönye » Kovászna Megye Tanácsának Határozatai » 2011 » 2011/82 számú HATÁROZAT A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyásáról

2011/82 számú HATÁROZAT A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyásáról

2011. szeptember 27., kedd

Kovászna Megye Tanácsa, a 2011. május 26-i soros ülésén, elemezve Kovászna Megye Tanácsa elnökének indoklását, amelyben javasolja A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyását;

ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
 
2011/82 számú HATÁROZAT
A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyásáról
 
Kovászna Megye Tanácsa,
a 2011. május 26-i soros ülésén,
 
elemezve:
- Kovászna Megye Tanácsa elnökének indoklását, amelyben javasolja A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyását;
- a Gazdasági Igazgatóság, valamint a szakbizottságok jelentését;
 
valamint:
- a 2007-2013 Regionális Operatív Program 3-as prioritási ágazata, a Szociális infrastruktúra fejlesztése keretében, a 3.3-as, Az operacionális sürgősségi közbelépési bázisok felszerelésekkel/berendezésekkel való ellátásának javítása alprogram pályázati útmutatója II.1-es és II.3-as fejezetének előírásai;
 
a 2001. évi 215-ös számú, utólagosan módosított, újraközzétett Helyi Közigazgatási Törvény 91. szakasza (5) bekezdése a) betűjének 8. pontja, valamint a 97. szakaszának (1) bekezdése alapján
 
ELHATÁROZZA:
 
1. szakasz – Jóváhagyja A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat, a továbbiakban Pályázat, megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységeket, a jelen határozat szerves részét képező 1-es számú mellékletben szereplő Pályázati kérvényben foglaltak szerint.
2. szakasz – Jóváhagyja a Pályázat eligibilis költségeinek esetében a Kovászna megyére eső hozzájárulásból származó 132.178,84 lejes összeg Kovászna Megye Tanácsa általi kifizetését.
3. szakasz – Jóváhagyja a Pályázat nem eligibilis költségeinek esetében a Kovászna megyére eső 1/6-od részből származó 3.100 lejes összeget, valamint az ezen költségekre eső hozzáadott értékadó, és más, a Pályázat lebonyolítása során előre nem tervezett kiadások kifizetését.
4. szakasz – Jóváhagyja a Pályázat eligibilis költségeiből származó 668.525 lejes hozzáadott értékadó kifizetését, az állami költségvetésből való utólagos visszaigényléssel.
5. szakasz – Jóváhagyja a Pályázat optimális körülmények közötti lebonyolításához szükséges pénzügyi források biztosítását Kovászna Megye Tanácsa által, azoknak a strukturális alapokból való utólagos megtérítése feltételével.
6. szakasz – A Pályázat során vásárolt berendezések/felszerelések végső felhasználói a Központi Régió megyei sürgősségi felügyelőségei lesznek, a 2-es számú melléklet szerint, amely a jelen határozat szerves részét képezi.
7. szakasz – A Pályázat során vásárolt berendezések/felszerelések átadása az Erdélyi Középrégió Közösségfejlesztési Egyesület és a végső felhasználók között megkötött haszonbérleti szerződések alapján történik.
8. szakasz – A jelen határozat végrehajtásával a Gazdasági Igazgatóságot bízzuk meg.
 
Sepsiszentgyörgy, 2011. május 26.
 
TAMÁS Sándor
elnök
 
Ellenjegyzi:
VARGA Zoltán
Kovászna megye jegyzője
 
 
ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
ELNÖK
 
Ikt. szám: 4676/2011.05.18.
 
INDOKLÁS
A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyásáról
 
A 2008. december – 2010. május időszakban a Közép-régió megyéi (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék) az Erdélyi Középrégió Közösségfejlesztési Egyesületen keresztül bonyolították le a „A sürgősségi közbelépés, orvosi ellátás és szakosított elsősegély nyújtás képességének és minőségének a 7-es Közép-régióban való javítását szolgáló szpecifikus felszerelések beszerzése” pályázatot. Ennek finanszírozása a 2007-2013 Regionális Operatív Program 3-as prioritási ágazatán keresztül történt, a Szociális infrastruktúra fejlesztése keretében, a 3.3-as alprogram, Az operacionális sürgősségi közbelépési bázisok felszerelésekkel/berendezésekkel való ellátásának javítása kiírásnál.
A pályázat keretében az integrált orvosi ellátási és szakosított elsősegély nyújtási rendszer támogatása 35.483.614 + ÁFA lejes összeggel valósult meg, hozzájárulva ezáltal a sürgősségi közbelépések minőségének, illetve a szakosított elsősegély nyújtás képességének és minőségének javításához. Az érintett hat megye Sürgősségi Főfelügyelőségei összesen 39 speciális gépjárművel és felszereléssel kerültek ellátásra, a hordozható irányító központ felszerelésére, amelyből Kovászna Megye Tanácsa 6 speciális gépjárművel részesült, 3.912.945 + ÁFA értékben. A beszerzett speciális gépjárművek használata a válaszidő lecsökkentését eredményezte, vidéki környezetben 48 percről 27 percre, míg városi környezetben 25 perecről 13 percre, ugyanakkor a hordozható irányító központ a szakosított sürgősségi közbelépések szakszerű irányítását tette lehetővé.
A megkezdett folyamatok bővítését irányozza elő egy új pályázatban való részvétel, a különleges esetekben történő közbelépések orvosi és kórházi beavatkozás előtti sürgősségi ellátási integrált rendszer fejlesztésével, a SMURD modell szerint. A pályázat célja a sürgősségi helyzetekhez szükséges orvosi ellátás javítása, valamint a nehezen megközelíthető helyeken (nehéz terep és keskeny utcák esetében), illetve erdőkben keletkezett tűzeseteknél történő közbelépések javítása.
A jelen pályázat keretében 44 speciális gépjármű beszerzése valósul meg, a következőképpen:
  • 4 mentőautó, B2 típusú, 4x2;
  • 12 mentőautó, B2 típusú, 4x4;
  • 2 speciális mentőautó, C típusú;
  • 19 kis kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó - terep;
  • 3 kis kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó - kiskamion;
  • 4 nagy kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó, 4x4.
 
Ezen felszerelésekből Kovászna megye a következőképpen részesül:
  • 1 mentőautó, B2 típusú, 4x2;
  • 1 mentőautó, B2 típusú, 4x4;
  • 3 kis kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó - terep;
  • 1 kis kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó - kiskamion;
  • 1 nagy kapacitású, vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt speciális autó, 4x4;
amelyek értéke 3.457.146.87 lejes összeget tesz ki.
 
A pályázati útmutató II.1-es fejezete értelmében hogy a pályázó csak egy regionális szinten létrehozott közösségfejlesztési egyesület lehet, amely kritériumnak a Közép-régió hat megyéjét (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék) magába foglaló Erdélyi Középrégió Közösségfejlesztési Egyesület eleget tesz.
A pályázati útmutató II.3-as fejezete értelmében, a pályázati kérvény egyik mellékletei a pályázat megvalósításakor a közösségfejlesztési egyesületet alkotó Megyei Tanácsokat érintő tevékenységek, valamint az érintett megyékre háruló költségek jóváhagyásáról szóló határozatok.
A pályázat teljes költségvetése, a pályázati kérvény költségvetési melléklete szerint, 20.356.621,20 lejes összeget tesz ki, amelyből:
1. Eligibilis költségek 16.401.630,00 lej, az alábbi elosztásban:
- 586.866,55 lej (3,58%) – az Erdélyi Középrégió Közösségfejlesztési Egyesület hozzájárulása, a Kovászna Megye Tanácsára eső rész ebből 119.438,67 lejes összeg,
- 15.814.763,45 lej (96,42%) – FEDER, és állami költségvetési pályázati hozzájárulás. Megjegyzendő, hogy ez a teljes összeg, amely még a 2007-2013 Regionális Operatív Program 3-as prioritási ágazata, a Szociális infrastruktúra fejlesztése keretében, a 3.3-as alprogram esetében lehívható.
2. Nem eligibilis költségek, az átvételkor esedékes étkezési és elszállásolási szolgáltatások költségei, 18.600,00 lej (ÁFÁ-val), a Kovászna Megye Tanácsára eső rész ebből 3.100,00 lejes összeg.
3. Az eligibilis költségekkel járó hozzáadott értékadó, 3.936.391,20 lejes összegben, a Kovászna Megye Tanácsára eső rész ebből 668.525 lejes összeg, amely visszaigényelhető, mert az állami költségvetésből kerül fedezésre.
Amennyiben a strukturális alapokból a költségek utólagos megtérítésére kerül sor, a megyei tanácsok bele kell foglalják a saját költségvetésükbe a pályázat optimális megvalósítására szolgáló pénzügyi alapokat is.
A fentiek alapján, javasolom A sürgősségi közbelépések javítását szolgáló felszerelések pályázat megvalósításakor Kovászna megyét érintő tevékenységek, valamint a pályázattal kapcsolatos költségek jóváhagyásáról szóló határozattervezet megvitatását és elfogadását.
 
TAMÁS Sándor
elnök
 
Az 1-es számú melléklet román nyelven megtekinthető itt.

Hírek