Itt vagy: » Kovászna Megye Helyi Hivatalos Közlönye » Kovászna Megye Tanácsának Határozatai » 2011 » 2011/ 9 számú HATÁROZAT a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre

2011/ 9 számú HATÁROZAT a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre

2011. március 16., szerda

Kovászna Megye Tanácsa, a 2011 január 27-i soros ülésén, elemezve a Kovászna Megye Tanácsa Elnökének indoklását a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre,

ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
 
2011/9 számú HATÁROZAT
a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre
 
Kovászna Megye Tanácsa
2011 január 27-i soros ülésén,
- elemezve a Kovászna Megye Tanácsa Elnökének indoklását a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre,
- látván a Jogügyi és Közigazgatósági Igazgatóság jelentését, valamint a Kovászna Megye Tanácsa szakbizottságainak véleményezését,
 
figyelembe véve:
- a 2001/215. számú újraközölt, utólag módosított és kibővített, helyi közigazgatási törvény 51. szakaszának, (3.) bekezdését megerősítve a 98. szakasszal,
- a 2004/393. számú utólagosan módosított és kibővített, a választott személyek Státusáról szóló törvényt,
- a Kovászna Megye Tanácsának a 2006/132 számú újraközölt Határozatával elfogadott szervezési és működési Szabályzatát,
 
az újraközölt, utólag módosított és kibővített 2001/215. számú helyi közigazgatási törvény 91 szakasz,(1) bekezdésének „f” betűje valamint a 97. szakasza, (1) bekezdésének értelmében
 
ELHATÁROZZA:
 
1. szakasz: A megyei tanácsosok havonta tartanak meghallgatásokat, a megye különböző helységeiben, a melléklet szerint, amely szerves része a jelen határozatnak.
2. szakasz: (1) Kovászna Megye Tanácsa Elnöke valamint a polgármesterek biztosítják a kihallgatásokhoz szükséges feltételeket.
(2) Ennek érdekében biztosítják a szükséges helyet a meghallgatásokhoz.
(3) A Jogügyi és Közigazgatósági Igazgatóság keretében működő Közigazgatási részleg munkatársai segítik a meghallgatások előkészítését, szervezését és megtartását, valamint a lakossággal való találkozások lefolyását.
3. szakasz: (1) A megyei tanácsosok, beleértve az alelnököket is az éves jelentéseikben beszámolnak a meghallgatásokról, valamint a lakossággal való találkozások lefolyásáról.
(2) Ezeket a beszámolókat írásban mutatják be a tanácsüléseken és Kovászna megye jegyzője felügyeletével, közzéteszik.
4. szakasz: A megyei tanácsosoknak, a jelen határozatban szabályozott tevékenységek kiszállási költségeit a törvények, valamint a működési és szervezési Szabályzat előírásai szerint számolják el.
5. szakasz: (1) A megye minden helységében, a jelen határozat előírásait a polgármesterek felügyeletével a lakóság tudomására hozzák.
(2) Jelen határozatot kifüggesztik a Kovászna megyei helyi tanácsok, valamint Kovászna Megye Tanácsának székhelyén.
6. szakasz: A jelen határozat végrehajtásával Kovászna Megye Tanácsának Elnökét, alelnökeit, a megyei tanácsosokat, a szakapparátus keretén belül működő Gazdasági Igazgatóságot valamint a Jogügyi és Közigazgatósági Igazgatóságot bízzuk meg.
 
Sepsiszentgyörgy, 2011. január 27
 
TAMÁS Sándor
elnök
 
Ellenjegyzi:
VARGA Zoltán
Kovászna Megye Jegyzője
 
 
ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
ELNÖK
 
Ikt.szám: 314/2011 január 18
 
INDOKLÁS
a megyei tanácsosok a lakossággal való találkozók valamint a meghallgatások programjának jóváhagyására, a 2011. évre
 
A megyei tanács a megyei érdekű közszolgálatok megvalósítása érdekében a községi, városi és megyei jogú városi tanácsok tevékenységének egybehangolására, a megye szintjén létrehozott, helyi közigazgatási hatóság.
A mandátum gyakorlásában a tanácsosok a helyi közösséget szolgálják, részt vesznek a helyi közigazgatási hatosság tevékenységében, ahol a mandátumukat gyakorolják és kötelességük az állampolgárok tudomására hozni mindazokat a közigazgatási határozatokat és tényeket, amelyek a helyi közösség érdekeit szolgálják.
A fenn említettek gyakorlatba ültetésére, a 2001/215. számú újraközölt, utólag módosított és kiegészített, helyi közigazgatási törvény 51. szakaszának, (3.) bekezdése megerősítve a 98. szakasszal előírja „A tanácsosok kötelesek mandátumuk teljesítése érdekében időszakosan találkozókat szervezni az állampolgárokkal és ezeket meghallgatásra fogadni”.
A 2004/393-as számú, utólag módosított és kiegészített Helyi Választottak státusáról szóló törvény 50. szakasza (2.) bekezdése, valamint a 2006/132. számú utólag módosított és kiegészített Határozattal elfogadott, Kovászna Megye Tanácsa szervezési és működési Szabályzata 132. szakasza (2.) bekezdése előírják „A helyi választottak kötelesek mandátumuk teljesítése érdekében, időszakosan, legkevesebb egyszer egy év harmadban, találkozókat szervezni az állampolgárokkal és ezeket meghallgatásra fogadni, és a tanácsot tájékoztatni a polgárok által felhozott problémákról”.
A törvényes előírásokat alapul véve, az állampolgárokkal szervezett találkozók és ezek meghallgatása a megyei tanácsosok által összeállított program szerint történik, Kovászna Megye Tanácsa 2008/129. számú határozata, a megyei tanácsosok területi – közigazgatási egységekre való felosztása alapján.
A megyei tanácsosok által közölt és összesített adatok alapján, a 2011-es évre tervezett az állampolgárokkal való találkozók és ezek meghallgatásra fogadásával kapcsolatosan, indítványozódott a határozattervezet és ennek szerves részét képező melléklet, amelyet megvitatásra és jóváhagyásra javasolok.
 
TAMÁS Sándor
elnök
 
A melléklet román nyelven megtekinthető itt.

Hírek